Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Amplasarea culturii

Amplasarea culturii

Hrişca face parte din culturile iubitoare de căldura. Boabele încep să germineze, atunci când solul se încălzeşte până la 7-8 °C, iar dezvoltarea plantelor este cea mai favorabilă la temperaturi de 15-30 °C. Plantulele de hrişcă sunt foarte sensibile la îngheţ şi sunt afectate în cazul în care temperatura aerului scade până la -2-3°C, la -4°C plantele mor.

La temperaturi mai mici de 12-13° hrişca creşte slab, dar, în acelaşi timp, nefavorabile sunt şi temperaturile ridicate (peste 30°C), în special în timpul înfloririi, când polenizarea nu are loc din cauza letalizării polenului şi ovarelor, temperatura optimă de legare de rod este 17-25°C şi umiditatea relativă a aerului de cel puţin 50%. În această perioadă hrişca necesită cerinţe înalte faţă de iluminare.
Hrişca se dezvoltă rapid pe solurile uşoare, fertile şi bine aerate. Pe sectoarele amplasate în apropierea surselor de apă, înconjurate de pădure şi protejate de vânturile uscate, hrişca leagă roada cu un randament mai mare. Ea suportă solurile cu o aciditate mai mare, dar roade mai bune dă pe cele slab acide şi aproape neutre.
Cei mai buni predecesori pentru hrişca sunt porumbul pentru siloz, cartofii, sfecla de zahăr, legumele, gramineele, ierburile multianuale, iar în zonele secetoase – ogorul negru (Ogor negru = teren arat, grăpat etc., dar nesemănat timp de un an pentru a se reface). Nu se recomandă a cultiva hrişca după cartoful contaminat cu nematode şi după ovăz.