Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Fertilizarea solului

Fertilizarea solului

 Orezul reacţionează puternic la administrarea îngrăşămintelor, îndeosebi, ca urmare a spălării elementelor nutritive din sol cu apă de irigaţie. Cele mai importante sunt îngrăşămintele cu azot, care se recomandă să fie aplicate în doze de 120-150 kg/ha; mărimea dozelor este corelată cu fertilitatea solului, soiul cultivat, condiţiile meteorologice din anul de culură şi data când a fost efectuat semănatul.

Azotul este semănat fracţionat: 2/3 din doza totală primavara, înainte de semănat, iar restul se aplică în timpul vegetaţiei, fără, însă, a depăşi data de 1 iulie. În cazul în care azotul este administrat mai târziu perioada de vegetaţie se prelungeşte, creşte procesul de sterilitate şi este favorizat atacul de boli criptogamice.

Fosforul este deosebit de important în cultura orezului având rolul de a echilibra efectul azotului, administrarea se face toamna sau chiar primăvara, înainte de semănat, cu încorporare în sol. Doza recomandată 80-100 kg P2O5/ha.

Potasiul este important pe solurile uşoare, precum şi în orezăriile vechi, mai ales atunci când au fost folosite doze mari de îngrăşăminte cu azot şi fosfor. Doza recomandată 80-100 kg K2O/ha, aplicată în întregime înainte de semănat.

Îngrăşămintele organice, aici amintim gunoiul de grajd care este eficient în cultura orezului, îndeosebi în orezăriile vechi. Se recomandă să fie aplicate 30 t/ha gunoi în stare bine fermentată, de dorit la cultura premergătoare, prăşitoare din asolament.

Pe solurile sărăturate cu reacţie alcalină, se administrează amendamente cu reacţie acidă, sub formă de gips (fosfogips), în 4-10 t/ha.