Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Recoltarea

Recoltarea

Momentul optim de recoltare este atunci când boabele de la vârful paniculului se află la coacere. Calendaristic, în România orezul, se recoltează, în mod obişnuit, între 15 septembrie şi 15 octombrie.

Recoltarea se efectuează cu combina pentru cereale păioase, direct din lan, având aparatul de treierat prevăzut cu bătător cu cuie şi reglat la o turaţie de 500-550 rotaţii/minut. Combina se deplasasează pe şenile, cu o viteză de înaintare de numai 1,5-2 km/oră.

Producţiile medii obţinute în România înainte de 1990 au fost de 2.500-3.500 kg boabe/ha. Trebuie însă menţionat că în zonele tradiţionale de cultură a orezului pe glob, cu condiţii climatice şi de sol foarte favorabile, producţiile medii depăşesc 5.000-6.000 kg boabe/ha.