Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Samanta si semanatul

Sămânţa şi semănatul

Sămânţa

Aceasta trebuie să conţină numai boabe întregi, nedecorticate, cu puritatea fizică de minimum 98%, germinaţia minimum 80% şi energie germinativă cât mai ridicată.

Înainte de semănat este obligatorie tratarea seminţei, folosind gama HCH + tiram + tiofanat metil, sau tiram + gama HCH + carboxină, împotriva dăunătorilor care atacă la începutul vegetaţiei şi a unor boli.

Semănatul în apă este metoda cea mai extinsă, atât la noi, cât şi pe plan mondial. Această metodă prezintă o serie de avantaje: se câştigă 10-15 zile din perioada de vegetaţie, deoarece se foloseşte sămânţa preîncolţită şi se poate semăna mai devreme.

Semănatul ”în uscat” se poate realiza tot prin împrăştiere, folosind maşini pentru administrat îngrăşăminte chimice sau semănători universale, fără încorporare. Eventual, după semanat se poate efectua o lucrare de tăvălugit cu tăvălugul inelar, pentru a evita ca sămânţa să fie deplasată cu apa de inundare.

Densitatea recomandată este mai mare decât la alte păioase, şi anume 900-1.000 boabe germinabile/metru pătrat, din cauza condiţiilor mai puţin favorabile din perioada semănat – germinat – răsărit, urmărindu-se să se realizeze 250-350 plante/metru pătrat sau 400-600 panicule recoltabile/metru pătrat.

În ţara noastră, orezul este semănat atunci când în sol temperatura ajunge la 10-12 grade Celsius, ceea ce corespunde cu intervalul 20 aprilie-5 mai. Întârzierea semănatului este foarte dăunătoare, deoarece se întârzie vegetaţia în toamnă.