Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Orzul

Orzul (Hordeum vulgare)

Acesta se numără printre cele mai vechi plante luate în cultură. Sînt menţiuni că el s-a cultivat din epoca de piatră, o dată cu primele începuturi ale agriculturii. Orzul are multiple întrebuinţări în alimentaţia omului, în furajarea animalelor şi în industrie. Este folosit în alimentaţia omului sub formă de arpacaş, crupele obţinute din boabe de orz prin perlare se folosesc la prepararea supelor şi sosurilor, iar măcinate se folosesc în hrana sugarilor şi la prepararea unor specialităţi. Boabele de orz reprezintă un furaj concentrat foarte bun pentru animalele puse la îngrăşat, cele producătoare de lapte şi animale tinere. Paiele de orz depăşesc valoarea nutritivă a celor de grîu, ovăz şi secară, fiind folosite ca un bun nutreţ fibros. Colţii (germenii de malţ) şi borhotul de bere au o bună valoare furajeră, contribuind la stimularea producţiei de lapte a vacilor. În obţinerea malţului şi a berii orzul este folosit încă din antichitate, avînd o largă utilizare şi în zilele noastre. Orzoaica datorită uniformităţii boabelor, a conţinutului mai scăzut în proteine şi mai bogat în amidon este materia primă cea mai bună la fabricarea berii.
Particularităţi biologice

Temperatura minimă de germinare este 3-4 grade C., optimă 20 grade C., maximă 28-30 grade C., iar cantitatea de apă circa 48% din masa boabelor. Rădăcina este mai redusă cu 8,7% din masa totală a plantei decît a grîului. La înfrăţire fiecare frate formează rădăcini proprii ca şi la grîu ,secară şi ovăz. Orzul are puterea de străbatere mai redusă decît alte cereale. Semănat prea adînc (6-7 cm) dacă solul formează crustă puternică, deseori colţul nu poate să răsară. Orzul are înfrăţirea mai bună decît grîul, secara sau ovăzul. Orzul de toamnă are înfrăţirea mai bună decît orzul de primăvară. La orzoaică înfrăţirea trebuie să fie mai slabă pentru a nu reduce uniformitatea plantelor şi respectiv a boabelor. Orzul şi orzoaica de primavară au perioada de vegetaţie de 90 – 120 zile.