Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Recoltarea

Recoltarea

Recoltarea orzului începe la coacerea deplină, când umiditatea boabelor este sub 16-17%. Întârzierea recoltatului provoacă mari pierderi datorită ruperii spicelor şi a scuturării boabelor. Orzoaica pentru malţ nu se recoltează la umiditate mai ridicată de 15%, deoarece numai astfel se asigură o mare capacitate germinativă a boabelor. Dacă recoltatul se face la umiditatea boabelor peste 15%, se trece imediat la uscarea acestora până la umiditatea de păstrare 14%. Orzul de toamnă se coace cu 7-10 zile înaintea grâului. El trece foarte repede în răscoacere, aşa încât pericolul pierderilor dacă se întârzie recoltarea sânt mai mari decât la grâu. Capacitatea de producţie a actualelor soiuri de orz de toamnă cultivate în ţara noastră este ridicată, permiţând obţinerea unor producţii medii de 5000 – 7000 kg/ha. Soiurile de orzoaică de primăvară asigură condiţii medii de 4000 – 6000 kg/ha în funcţie de condiţiile de cultură.

 

Producţii potenţiale

În condiţii optime de tehnologie, soiurile create în ţara noastră permit obţinerea unor producţii de 5-7 t/ha la orzul de toamnă şi 4-6 t/ha la orzoaică. Raportul dintre producţia de boabe şi paie este de 1:1,5.