Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Soia

Soia (Glycine max (L.) este o plantă de cultură din familia leguminoase, subfamilia Faboideae. Din această familia mai face parte fasolea, trifoiul sau lucerna. Boabele de soia joacă un rol important în industria alimentară, ele conținând 39 % proteine, 17 % ulei.

Importanţă .Soia este o plantă cu întrebuinţări multiple. Ea are o deosebită importanţă pentru alimentaţia oamenilor, hrana animalelor şi pentru industrie.

Boabele sale conţin peste 30% substanţe proteice cu valoare nutritivă ridicată şi 17-20% ulei comestibil. Principalii constituienţi sunt: protide (40%), lipide(12-25%), glucide (10-15%), săruri minerale de Ca, Fe ,Mg, P, K, Na, vitamina A, B1, B2, D, E, F, lecitină.

Ca proprietăţi terapeutice se poate remarca: rolul constructiv, energizant, remineralizant, echilibrant cellular. Boabele conţin principalii amino acizi esenţiali în cantităţi mai mari decât în carne.Uleiul de soia conţine acizi graşi nesaturaţi ceea ce îi conferă proprietăţi hipocolesterolomiante.

Este un nutreţ deosebit de valoros pentru animale sub formă de făină, turte, masă verde (fân, siloz). Datorită bacteriilor nitrificatoare de pe rădăcini poate produce 50-150 kg. N la hectar, ceea ce asigură o creştere a fertilităţii solului.