Bine ai venit, visitor! [ Inregistrare | Autentificarerss

Publica

Amplasarea culturii

Amplasarea culturii

Zonarea ecologică. Studiile efectuate au  condus la delimitarea următoarelor zone :

  • I-a  în câmpia din sudul ţării şi Dobrogea,
  • II-a în câmpia din vestul ţării,
  • III-a partea de nord a Câmpiei Române,
  • IV partea de est a Moldovei şi Câmpia din nord-vestul ţării,
  • V-a partea de vest şi sud-vest a Transilvaniei şi partea de nord a Moldovei.

Soia preferă solurile cernoziomice, brune roşcate de pădure, de luncă ,dar nu  sunt recomandate solurile nisipoase şi sărăturile.

Locul în asolament. Soia este mai puţin pretenţioasă la planta premergătoare, ea constituind însă o bună premergătoare mai ales pentru cerealele de toamnă. Ca plante premergătoare  merg culturile timpurii de grâu, orz, plante furajere neleguminoase, pe terenurile irigate sau neirigate, dar şi cele târzii, porumbul, sfecla de zahăr, cartoful în zonele umede şi irigate. Se cultivă în rotaţii de doi ani (soia – grâu sau soia – porumb) şi de trei ani (soia – grâu – porumb).

  1. a) Zone de favorabilitate

-zona foarte favorabilă (zff)

partea de Vest a ţării, câmpia Caraşului, Timişului, Mureşului, partea vestică a câmpiei Crişurilor şi Someşului,

în Moldova, Depresiunea Jijiei şi a Bahluiului, Lunca Siretului, între Bacău şi N Romanului,
în Transilvania, pe văile Mureşului şi Târnavelor, Podişul Târnavelor, câmpia Blajului-Turda-Tg.Mureş, valea Someşului incinte îndiguite din Lunca Dunării.
-zona favorabilă (zf)

-Sudul ţării (zona cernoziomurilor din Câmpia Română)

  1. b) Perioada de vegetaţie şi de campanie

-perioada de vegetaţie – 108 – 145 zile, în funcţie de grupa de maturitate ( foarte precoce – tardive),

-perioada de semănare-10-20 (25) aprilie în Sud,

– 10-30 aprilie în celelalte zone,

– data recoltării – septembrie-octombrie.

  1. c) Soiuri şi hibrizi

Lista soiurilor de soia se regăseşte în CATALOGUL OFICIAL al soiurilor de plante de cultură din România.

condiţii de calitate

– umiditate la recoltare 13-14%;

– puritate biologică: min 90%;

– capacitatea de germinaţie 90% (min 85 % ).

necesarul de sămânţă– 60 – 90 kg/ha ( 50 – 65 boabe germinabile/mp, pentru o densitate optimă la recoltare de 40-55 plante/mp)
* masa hectolitrică (MH) (kg/hl) 75 – 80

* masa a 1000 boabe (MMB) ( gr.) 80-200

* 5-13 mii boabe la kg .

  1. d) condiţii minime de calitate pentru soia, conforme planului de gradare stabilit prin Sistemul Naţional de Gradare a Seminţelor de Consum ( Manualul de gradare)

*conţinut de proteină 27-50%;

*caracteristici organoleptice – specifice produsului sănătos;

*corpuri străine 3-5%, din care minerale max. 0,5-1%;

*seminţe pătate max. 5-8 %;

*spărturi pe ciurul de 3,15 R,seminţe strivite, atacate de insecte-total 10-15%
seminţe de soia arse-încinse max. 2-5%

  1. e) Îngrăşăminte

*doze optime – azot 30-70 (neirigat) kg/ha subst. activă

*fosfor 30-60 kg/ha P2O5

*raport N : P 1 :0,8-0,9

*potasiu consum de 4 kg la 100 kg boabe.

Soiuri

Având în vedere importanţa culturii soiurile se aleg cu multă atenţie după durata de vegetaţie:

  • Soiuri foarte precoce: Diamant, Perla;
  • Soiuri precoce: Agat,Atlas, Românesc 99,Safir;
  • Soiuri semiprecoce:Ceamir,Columna, Evans, Stil;
  • Soiuri semitardive:Danubiana, Lena, Triumf, Victoria;
  • Soiuri tardive: Stine 2250, S2254RR.

Soiurile se repartizează pe cele cinci zone ecologice în aşa fel ca plantele să ajungă la maturitate în prima jumătate a lunii septembrie. În acest sens în zonele mai calde (I,II,III) se cultivă soiurile târzii şi semitârzii, iar în zonele mai reci soiurile precoce  şi foarte precoce.